Utrikes.

2018-01-12 11:37
Bild: LegalThings

App för samtycke på gång: ”Nu är det bara att svajpa”

Ett nederländskt företag utvecklar just nu en applikation som låter användarna ingå ”juridiskt bindande” kontrakt om samtycke via sina smarta telefoner. Men projektet kritiseras för att det kan försvåra för den som drabbats av övergrepp.

I ett pressmeddelanden förklarar nederländska techföretaget LegalThings hur det är tänkt att deras app – LegalFling (laglig flirt) – ska fungera. Inför sexuella kontakter ska man kunna ingå ett avtal om samtycke. Inte genom att skriva ett fysiskt kontrakt, utan genom sin smarta telefon:

– En enkel svajp för samtycke är tillräckligt för att juridiskt rättfärdiga flirten, säger företagets vd Rick Schmitz.

Överenskommelsen tidsstämplas och arkiveras.

Utlovar ömsesidigt sex

Benthe Tuinstra, feministisk debattör i Nederländerna, reagerar starkt mot hur LegalFling kommunicerar att företagets app kommer att fungera som ett verktyg för att garantera ömsesidiga, trygga sexuella kontakter.

– Ett möte mellan människor är aldrig statiskt, särskilt inte ett sexuellt möte, säger hon till Dagens ETC.

– Jag ser framför mig hur det här kommer att dyka upp i domstolar och störa rättsprocesser, när någon anmälts och åtalats för övergrepp. Vad händer om den åtalade hänvisar till samtycke i LegalFling? Men där den drabbade menar att situationen förändrats efter att parterna använt appen? Jag ser uppenbara faror. Och att det här skulle vara juridiskt bindande… Det är högst oklart.

”En app är inte svaret”

LegalFling nämner på sin hemsida både #Metoo och vad som sker med den svenska lagstiftningen. Appen riktar sig till såväl kvinnor som män, enligt företaget. Men det ifrågasätts av Benthe Tuinstra.

– Det här är så tydligt riktat till män som är rädda. Men en app är inte svaret. Det handlar om respekt, om att känna av och fråga. En knapptryckning ersätter inte det ansvarstagandet.

I en artikel om LegalFling i Gizmodo poängteras att samtliga i det team som utvecklar appen, enligt företagets sajt, är män. Men det ”finns flera kvinnor som bidrar till projektet”, säger Martijn Broersma, som ingår i LegalFlings team, till Gizmodo.

Appen är under utveckling och ännu inte godkänd av Google och Apple.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter